Cenu Dřevařského ústavu získala obec se soběstačným renesančním zámkem

Přes 500 starostů se sešlo ve dnech 10. a 11.10. 2024 na celostátní konferenci Sdružení místních samospráv ve Valticích. Za přítomnosti prezidenta ČR Petra Pavla, nového ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka a dalších výjimečných osobností, se probírala témata důležitá pro život každého občana ve středně velké i malé obci.

Součástí akce bylo předání cen v soutěži Obec 2030, do které se přihlásilo téměř 40 realizací. Čtvrtý ročník byl zaměřen na projekty v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí, do jehož finále postoupilo 13 obcí.

Cenu Dřevařského ústavu, kontrolu dřevěného krovu objektu ve správě obce (například krovu školy, kostela, kaple, úřadu…), předala paní ředitelka Beránková starostovi městysu Litultovice, Janu Birgusovi.

Gratulujeme!

Starosta do soutěže přihlásil projekt Energeticky soběstačného renesančního zámku. Inovativním přístupem je zajištěna dodávka elektřiny i tepla, aniž by byl narušen historický ráz budovy.

Energetický systém zahrnuje pečlivě navrženou kombinaci FVE, bateriového úložiště a plynové kogenerační jednotky, což umožňuje optimalizaci energetických zdrojů a jejich efektivní využití.

Tento komplexní energetický systém je nejen technologicky vyspělý, ale také citlivě navržený s ohledem na zachování historické hodnoty zámku Litultovice. Díky těmto inovacím se zámek stává vzorem pro ostatní památkově chráněné objekty, které hledají cesty k modernizaci a energetické soběstačnosti.