Novinka: Příručka pro správné skladování řeziva

Doprava a skladování řeziva má svá pravidla. Dřevo je přírodní materiál a stále se přizpůsobuje podmínkám, ve kterých se nachází. Má na něj vliv vlhkost, teplota, slunce, umístění, proudění vzduchu a také způsob jeho uskladnění.

Dřevařský ústav nyní přichází s novou příručkou Jak správně uskladnit pilařské výrobky pro přirozené sušení?

V této publikaci odborníci srozumitelně sumarizují potřeby a požadavky pro správné skladování řeziva. Poukazují na základní principy jeho uskladnění, nakládání se dřevem, transportu a také na hlavní rizika.

Příručka je určena pro zpracovatele kulatiny, obchodníky a také všechny další řemeslníky, stavitele, nábytkáře a kutily.

Cena je 350 Kč vč. DPH.

Publikace obsahuje 11 kapitol a 25 obrázků pro jednodušší pochopení problematiky. Náhled a obsah příručky je k dispozici níže. Příručka je distribuována adresně ve formě e-booku (ve formátu PDF).

Jak příručku získáte?

Zaregistrujte se ve formuláři. Následně vám bude zaslána zálohová faktura a po jejím uhrazení obdržíte e-mailem daňový doklad a PDF dokument.

Registrační formulář:

    Náhled na obsah a úvodní pojednání je zde:

    23.10. seminář pro ČKAIT: Dřevostavby – tipy, hříchy, zkušenosti u RD, BD i rozhleden

    Technici Dřevařského ústavu povedou dne 23.10. (14-18 hod.) pro ČKAIT seminář/webinář na téma „Dřevostavby: tipy, chyby, hříchy, zkušenosti u RD, BD i rozhleden“.

    Program:

    Rozhledny a jejich konec v Česku?, Ing. Luboš Drahňovský

    Během posledního roku se bezpečnost rozhleden a jejich uzavírání probíralo v televizi i široce v médiích. Na některých z nich byli technici Dřevařského ústavu na posouzení jejich stavu. V čem je klíčový problém dřevěných konstrukcí v exteriéru? Nejčastější důvody degradace nosné konstrukce.

    Analýza průvzdušnosti staveb a měřených parametrů vnitřního prostředí, Ing. Jiří Brich

    V rámci výzkumného projektu v programu TREND, TAČR, proběhla analýza průvzdušnosti staveb a měřených parametrů vnitřního prostředí dřevostaveb (hodnoty CO2, vlhkosti a teploty). Cílem bylo navrhnout opatření pro snižování mikrobiálního znečištění vnitřního prostředí nízkoenergetických a pasivních obytných budov a také proti kondenzaci vlhkosti v konstrukci dřevostaveb.

    Nejčastější chyby v projektech dřevostaveb, Jiří Provázek

    Výhodou dřevostaveb je, že mají velmi dobře propracovaný certifikační systém a také technologická pravidla, montážní postupy pro sestavení konstrukce i stavební detaily. Na jaké nejčastější chyby si dát pozor již v projekční fázi?

    Vícepodlažní dřevostavby, Ing. Luboš Drahňovský

    Technici Dřevařského ústavu pravidelně dohlíží, kontrolují i navštěvují výstavbu nejen rodinných domů, ale i vícepodlažních dřevostaveb. Jaké poznatky by z toho shrnuli?

    Dřevěné konstrukce v domech – rekonstrukce, opravy, Ing. Jiří Brich

    Rekonstrukce dřevostaveb, ale i zděných domů jsou téma příštích let. Dřevěné konstrukce se používají pro nástavby, krovy, fasády, terasy, pergoly…Na co si dát pozor, aby dřevo v konstrukci nedegradovalo? Nebezpečí výskytu dřevokazných hub a plísní v souvislosti s vlhkostí. Jak stanovit míru nebezpečí?

    Nejčastější chyby při výstavbě dřevostaveb, Jiří Provázek

    Chyby, které ovlivňují výslednou kvalitu domu vznikají ve dvou fázích: v projektu a při realizaci. Upozornění na nejčastější chyby při realizaci dřevostaveb.

    Akreditace ČKAIT 1 bodem.

    Pro členy ČKAIT účast zdarma. Pro členy ČSSI a studenty odborných škol stavebních zdarma. Pro nečleny ČKAIT administrativní poplatek 800 Kč, pro členy ČKA 500 Kč. Registraci i poplatky směřujte na ČKAIT.

    Registrace na webinář zde.

    Registrace na seminář v Praze zde.

    Pozvánka na odborný seminář Ochrana dřeva 3.10.

    Dne 3.10. pořádá Dřevařský ústav jednodenní odborný seminář na téma Ochrana dřeva. Seminář je určen právnickým i fyzickým osobám provádějícím průzkumy stavu dřevěných konstrukcí, jejich ochranu proti biotickým škůdcům, firmám provádějícím sanace napadeného dřeva apod.

    Místo konání:
    VVÚD Praha, s.p., Materiálová a výrobková zkušebna, Borská 471, 262 72 Březnice

    Časový rozvrh:
    9:00-9:30 registrace účastníků
    9:30 začátek semináře
    16:00 předpokládaný závěr semináře
    S podrobným časovým rozvrhem budou účastníci seznámeni na začátku semináře.

    Program:
    Biotičtí škůdci dřeva, houby, plísně, hmyz
    Konstrukční ochrana dřeva a sanace napadených prvků
    Zásady chemické ochrany dřeva proti škůdcům
    Technologické postupy ochrany dřeva
    Přehled a charakteristika chemických prostředků na ochranu dřeva

    Na závěr semináře bude účastníkům vystaveno Osvědčení o absolvování semináře.

    Podmínkou účasti je registrace a úhrada účastnického poplatku.

    Podrobnosti a přihláška v dokumentu:

    Kontaktní údaje: podlenova(@)vvud.cz, tel. 318 684 165, 318 682 401

    Konference ČKLOP – OKNA & DVEŘE

    „Od oken našich dědů k oknům našich vnuků“, to je název přednášky kolegy M. Poláška na odborné konferenci ČKLOP. Přijďte na odbornou konferenci ČKLOP dne 2.10. do Litomyšle!

    Čtvrtý ročník akce je určen převážně výrobcům oken, montážním firmám, výrobcům komponentů pro výrobu a montáž oken.

    Datum: 2. října 2024, 10:00 – 16:30 hodin

    Místo konání: Zámecké návrší Litomyšl, Jiráskova 133

    Po konferenci bude neformální večeře/setkání v restauraci Bohém (Hotel Aplaus).

    Celý program a registraci najdete zde na stránkách pořadatele.

    Partneři Celostátní konference SMS ČR

    Ve dnech 10. a 11. 10. 2024 se uskuteční Celostátní konference Sdružení místních samospráv (SMS ČR) v Zimní jízdárně na zámku Valtice. Dřevařský ústav se opět stal partnerem soutěže o OBEC 2030.

    Zástupce naší instituce byl součástí odborné poroty, která vybírala z téměř čtyřech desítek přihlášených projektů. Do závěrečného kola postoupilo 13 finalistů s nadstandardně kvalitními projekty v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí.

    Soutěž OBEC 2030 již tradičně oceňuje environmentálně odpovědné projekty, které podporují energetickou soběstačnost obcí a pozitivně ovlivňují jejich životní prostředí i ekonomiku. Konkrétní řešení letošních finalistů nabízejí opravdu široké spektrum témat – od udržitelné energetiky přes dřevostavby a elektromobilitu po zadržování vody v krajině.

    Paní ředitelka Beránková předá na konferenci jedné z vítězných obcí dárkový šek na službu Kontrola dřevěného krovu objektu ve správě obce.

    Více o soutěži OBEC 2030 najdete zde.

    Kdo postoupil do finále si můžete přečíst zde.

    Stavební desky z recyklátu představeny prezidentovi

    V loňském roce jsme se zástupci sociálního družstva Diakonie Broumov řešili způsoby zkoušení a certifikace víceúčelových stavebních desek vyráběných z textilního odpadu.  

    V naší laboratoři jsme ověřovali vlastnosti těchto desek podle zkušebních a klasifikačních metod vybraných deseti norem ČSN EN. Cílem bylo u desek ověřit mechanicko-fyzikální vlastnosti, zdravotní hledisko uvolňování těkavých látek a požární odolnost.

    Po vydání certifikátů tak desky mohou být uvedeny na trh nejen v ČR, ale i do EU a dalších vybraných zemí světa.

    Setkání s prezidentským párem

    Před několika dny byly stavební desky z textilního odpadu představeny prezidentu Petru Pavlovi a jeho ženě Evě na setkání s vybranými zástupci českých inovativních firem s exportním přesahem.

    Gratulujeme týmu pana Hendrichovského z Diakonie k tomu, že byl jako progresivní inovátor vybrán k prezentaci svých produktů na nejvyšší úrovni!

    Jsme rádi, že jsme mohli službami naší laboratoře a odbornými znalostmi přispět k tomuto úspěchu. Náš výzkumný a vývojový tým se podílí na inovacích u výrobních společností napříč dřevozpracujícím průmyslem.

    Oblast recyklace a opětovného využívání odpadu nebo druhotných surovin je také součástí našich aktivit. A ani se zpracováním textilu jsme se nesetkali poprvé.

    Výrobní linka na desky

    Přelomový nápad na zpracování textilního odpadu do stavebních desek pokračuje v založení nové společnosti TXB CZ (Textile Board), která bude výrobky dále prodávat a také rozšiřovat jejich portfolio.

    Vyjádření prezidenta

    Prezident Petr Pavel setkání okomentoval: „Je nezpochybnitelné, že inovace jsou hnacím motorem pokroku a v neotřelých nápadech se nachází velké příležitosti. Včera jsme s Evou do Lán ve spolupráci s krajskými inovačními centry pozvali zástupce startupových a inspirativních firem, které svou prací a jedinečným přístupem pomáhají, inspirují a obohacují.

    Zároveň bychom tímto setkáním rádi motivovali ty kraje, ve kterých inovační centra mohou teprve vznikat. Ať už se jedná o výrobu optických systémů pro družice, využívání umělé inteligence pro detekci srdečních arytmií, aplikaci pro podporu duševního zdraví nebo aktivní využití virtuální reality ve vzdělávání – za vaši odvahu a kreativitu, díky které Česko posouváte kupředu, si zasloužíte velké uznání.“

    Tisková zpráva na webu Hradu.

    Jak Diakonie Broumov míří se svým nápadem do světa si můžete přečíst na webu Naše Broumovsko zde.

    Více o Diakonii na jejich webu.

    Konference Akustika a dřevostavby

    V termínu 2.–4. 10. proběhne mezinárodní konference AKUSTIKA, kterou pořádá společnost Studio D – akustika s.r.o. Součástí této tradiční akce je v posledních letech i téma dřevostaveb.

    Kolega Luboš Drahňovský seznamuje odborníky se specifiky konstrukcí určených pro dřevostavby. V letošním ročníku bude společně se zástupcem z Pila Martinice hovořit o zkouškách akustických vlastností spřažených dřevo-betonových konstrukcí.

    Místo konání: Wellness hotel Frymburk (www.hotelfrymburk.cz).

    Pokud máte zájem o účast, kontaktujte organizátory akce.

    Kontakt: Ing. Jana Dolejší, akustikad@akustikad.com