Jednání s ministrem MŽP o dřevostavbách

Zájem ministerstev o výstavbu veřejných i soukromých budov ze dřeva narůstá.

Potvrzením toho bylo i jednání na konci června na půdě Ministerstva pro životní prostředí ČR za přítomnosti ministra Petra Hladíka, paní ředitelky Beránkové z Dřevařského ústavu, vedení ADMD, ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana, zástupců Sekce ekonomiky životního prostředí, Sekce ochrany přírody a krajiny a Sekce ochrany klimatu.

Spolupráce a podpora MŽP při vzdělávání odborné i laické veřejnosti je výborným začátkem skutečného rozšíření dřevostaveb do našeho stavebnictví.

Se starosty v rámci spolupráce se Sdružením místních samospráv o této problematice hovoříme často. Způsob výstavby veřejných budov ze dřeva, jejich vlastnosti a možnosti jsou pro některé z nich stále velkou neznámou.

Těšíme se na spolupráci s Blankou Nováčkovou, novou ředitelkou ADMD, která se společného jednání již také zúčastnila.

Dřevařský ústav partnerem veletrhu For Arch

Již 35. veletrh For Arch se zaměří na úspory, rekonstrukci a stavbu, poradí s optimalizací nákladů i se stavebním zákonem. Dřevařský ústav se opět stal jeho odborným partnerem.

V termínu 17. až 21. září v letňanském areálu PVA EXPO v Praze nabídne inspiraci a cenné tipy pro stavbu, rekonstrukci, energetické úspory v domácnostech či poradí, jak optimalizovat náklady. Nebude chybět doprovodný program pro odborníky i širokou veřejnost a možnost konzultací.

Součástí veletrhu FOR ARCH jsou tradičně kromě prezentací nových produktů i kvalitní práce tuzemských a zahraničních společností také konference, přednášky či workshopy jak pro profesionály, tak pro širokou veřejnost.

Více informací na stránkách pořadatele: https://forarch.cz/

Sekce dřevozpracujícího průmyslu a MZE

Členové Sekce dřevozpracujícího průmyslu Hospodářské komory České republiky se na svém zasedání setkali s ministrem zemědělství Markem Výborným. Paní ředitelka Beránková je členkou sekce a bude se aktivně podílet na směřování tak, aby se dřevo ve stavebnictví mnohem více používalo.

Na jednání se mluvilo hlavně o tom, jak podpořit zajištění dostatku kulatiny pro regionální firmy na úkor vývozu bez přidané hodnoty. Dále se diskuze vedla o způsobech rozvoje dřevostaveb a jejich podpoře.

V Hospodářské komoře se zformovala nová skupina podnikatelů, která chce zlepšit hospodaření s českým dřevem a zvýšit jeho přidanou hodnotu zpracováním v tuzemsku.

Více informací o principech fungování nové sekce zde.

Web Hospodářské komory ČR najdete zde.